TEČAJ JAPONŠČINE

 

Tečaj japonščine na III. gimnaziji Maribor se nadaljuje že drugo šolsko leto zapored. Ta zanimiv in drugačen jezik je pritegnil manjšo skupino učljivih dijakov, ki jih zanimajo Japonska in japonska kultura, jezik, posebnosti ter drugačnost japonske tradicije na različnih področjih.  Tečaj vodi gospa Polona Košir, ki zna vsako uro narediti zanimivo in posebno, ki zna vsebine približati nam mladim. Pri urah smo se učili vseh treh pisav: katakane, hiragane in smo spoznali že kar nekaj pismenk. Tudi z novinci iz prvih letnikov smo se to šolsko leto dobro ujeli, hitro napredujejo, so radovedni, med nami je stekla dobra energija.

Jezik je zelo zahteven, kar lahko hitro sklepamo, če pogledamo zgolj pisavo. Trdo delo in zanimanje pa nas ženeta naprej, da se naučimo čim več, kolikor lahko ob vseh drugih obveznostih. Učimo se od osnovnih slovničnih struktur do pravil v zbornem in pogovornem jeziku, vedno izvemo nekaj novega, včasih se tudi čudimo nad čim. Obiskali sta nas že dve naravni govorki naših let. Upamo na še veliko nadaljnjih uspešnih ur, se nadejamo svojega napredka in si še naprej želimo pristnega sodelovanja s predavateljico, saj je nenazadnje učenje jezika lahko tudi zabavno.

V šolskem letu 2019 in 2020 smo dijaki prvič doživeli vsebine nadaljevalnega tečaja tega nam oddaljenega jezika iz vzhodne Azije. Tečaj poteka po pouku in ga lahko štejemo k opravljenim uram OIV in IND.

Ana Dreo, 3.a