Pogovori se z menoj 2019 ob evropskem dnevu jezikov

»Z vsakim novim jezikom, ki ga govoriš, živiš novo življenje. Če govoriš samo en jezik, živiš samo enkrat.« Češki pregovor je eden od sloganov evropskega dneva jezikov, ki se vsako leto odvija 26. septembra. V informacijski točki Evropske unije Europe Direct Podravje vsako leto na ta dan izvedemo akcijo s katero želimo poudariti pomen učenja tujih jezikov in predstaviti jezikovno različnost Evrope. Za uspešno izvedbo akcije pa potrebujemo vas, dijake. Kaj bo vaša naloga? Na dan dogodka 26. septembra boste med 10. in 14. uro na voljo občanom ali obiskovalcev vašega kraja, da se z njimi pogovorite v tujem jeziku, ki ga boste imeli označenega na prepoznavnih rumenih majicah.

Lahko tudi dopišete kakšen jezik 😉

Namen Evropskega dneva jezikov je ozaveščati o jezikih, ki se v Evropi uporabljajo, spodbuditi kulturno in jezikovno različnost ter učenje jezikov skozi vse življenje. Evropska unija ne bi mogla delovati brez sporazumevanja, z vašo pomočjo bomo osveščali občane in druge mimoidoče o pomembnosti znanja tujih jezikov in to na zelo preprost način – s pogovorom.
Vsi sodelujoči dijaki boste prejeli rumene majice, tako da boste občanom prepoznavni. Majice seveda ostanejo vam.

Večjezičnost je v središču kulturne raznolikosti EU. Evropska unija ima 24 uradnih jezikov, približno 60 regionalnih in manjšinskih jezikov ter več kot 175 jezikov priseljencev. Po svetu se govori od 6 000 do 7 000 jezikov, večina v Aziji in Afriki. Vsaj polovica svetovnega prebivalstva je dvojezičnega ali večjezičnega, kar pomeni, da govorijo ali razumejo dva ali več jezikov.
Z razumevanjem in uporabo več jezikov lahko državljani bolje razvijamo svoje zmogljivosti na zasebnem in poklicnem področju. Znanje jezikov je bistveno tudi za enakost in vključevanje. Glede na čedalje večjo mobilnost, globalizacijo gospodarstva in spreminjajoča se gospodarska gibanja je potreba po učenju jezikov in razvoju večjezičnega in medkulturnega izobraževanja izrazitejša kot kdaj prej.

Osnovni cilji evropskega dneva jezikov so naslednji:
 Opozarjanje javnosti na pomen jezikovnega izobraževanja in medkulturnega razumevanja.
 Zavzemanje za bogato jezikovno in kulturno raznolikost v Evropi, ki jo je treba ohraniti in spodbujati.
 Spodbujanje vseživljenjskega učenja jezikov v šoli in izven nje, za potrebe študija, poklicnega dela, povečevanja mobilnosti ali za zabavo in izmenjavo.